Don't know what to do, losing confidence everytime I look at the mirror

Hello dear Tressless community, I’m a 28 years old dude living in Turkey.

I always had thin and soft hair but last 3-4 years I’ve been balding/losing hair. I feel bad almost every time I look at the mirror. I was such a confident and outgoing guy but the loss of hair put me in a mild depression and affected my confidence a lot. I’m at a point of not wanting to leave the house anymore and I’m really not happy about myself.

I already use a few products (listed below) to help me maintain my hair but they don’t seem enough. I’m considering topical fin/dut + min at the moment but I’m not really sure which way to go.

Here are the pills I use every morning (I can give more info if needed about the contents of the pills):

Phytoglow: Acerola Extract, Borage Oil, L-Cysteine

Dim Complex: Calcium D-Glucarat & Sulforaphane, Diindolylmethane, Bioperine* used for Piperine

Men’s Daily 42 nutrients with Taurine: Amino Acid Complex, Lycopene & Saw Palmetto, 15mg Zinc & 400 IU D3 Vit, Herb Extracts with Korean Ginseng, All B-Vitamins

Biotin Plus 5000ug: 5000ug Biotin, 15mg Zinc with 2mg Copper, 50ug L-Selenomethionine

I sometimes use Phytokeratin shampoo, sometimes use Black Garlic shampoo and sometimes use Rosemary extract shampoo.

I try to use topical rosemary extract everyday but generally use it once every three days, sometimes everyday for 2-3 days.

I should also mention that I use hairspray everyday so when I comb over it stays the way it should, I also have no dandruff whatsoever.

I’m not in a position where I can see a dermatologist because I’m living in a rural area at the moment for work.

You either hop on oral finasteride/dutasteride or you will lose your hair. Very simple. All the pills you take are litteraly useless and a waste of money if you’re taking them for hairloss

2 Likes

After careful consideration, I’m starting topical MINOXIDIL 5% + FINASTERIDE 0.1% + AZELAIC ACID 7% + CAFFEINE 0.1% + RETINOIC ACID 0.01% + KETOCONAZOLE 2%

Do you think I should go for the oral route instead of the topical ?

For finasteride, 100% oral if you want actual results. You need a prescription for that tho. Minoxidil and the rest is better topical

1 Like

^^ solid advice. diffuse thinner here, listen this vega dude. ^^

What’s your stack/routine?

Haci ben turkum, benden sana tavsiye bu finasteridi (tabii doktor tavsiyesiyle) topikal degil oral alman (eger yan etkin yok, organlarin zinde ve kan degerlerin problemsiz geliyorsa), oral 1mg ya da 1.25mg iyidir, ustu hem kesene zarar hem vucuduna.

Ayrica azelaic yok biotin, yok zinc, yok taurine vs. bunlari bosver haci. Sen saclari Tarik Akan gibi olup da daha da gurlessin isteyen birisi degilsin ki. Sende diffuse thinning seklinde vuku bulan DHT’nin yarattigi androgenetik alopesi denilen bir durum var yani bildigin erkek tipi kellik var gibi geliyor bana. Yani zaten topik, kafadan uygulanan bir sey sana yaramaz cunku scalp (sacli deri)'nin ust kisminda tek bir noktada (crown, frontal bolge) degil her bolumunde meydana gelen folikul kuculmesi ya da halk arasindaki tabiriyle sac dokulmen var. Oral ilac senin icin daha iyi olabilir gibime geliyor.

Ben oral minoxidil 2.5mg ve oral dutasteride 0.5mg kullaniyorum, senden biraz daha cok sacim var ama yine ciddi kaybim var ayni senin gibi, diffuse thinning’den dolayi.

Su ilaclari bir doktora sor, oyle kullan. Ama elini cabuk tut, diffuse thinning tipi dokulme hizli ilerler haberin olsun:

Oral Minoxidil 2.5mg
Oral Dutasteride 0.5mg
Oral proscar/5 (/5 seklinde belirttim cunku hap 5mg ama sen bicak ile 5’e bolup kullanabilir miyim diye doktora sor, bu proscar ayni zamanda finasteride olarak da gecebiliyor, 5mg kellik icin degil prostat icin uygun o yuzden hapi bicakla es 5 parcaya bol, ya da 4 parca da olabilir belki (1.25mg yapar) Bu ilaci dutasteridin etki gostermeye baslayacagi olan sureye kadar, yani 1-2 ay vs. tabii kimisi 6 ay falan da kullaniyor, kullanacaksin. Dut etkisini gostermeye basladi mi bunu kesersin. Bu tibbi/medikal bir tavsiye degil, kisisel kullandigim ilaclardir dolayisiyla doktora danismadan bu ilaclarin kullanilmasina kesinlikle, siddetle ve acikca karsiyim. Mutlaka bir doktora danis.

Ben ayrica Ketokonazol %2 kullaniyorum, bir arastir bunu. (Medikal sampuan yani agizdan alinan bir ilac degil ancak mantar enfeksiyonu varsa scalp’ta o zaman is gorur). Oral formlari karacigere toksik etik yapabilir, (topik formu yapar mi bilmiyorum) senin kullanmana gerek yok gibi ama yine de aklinda olsun. Bil yani. DHT engelleyici etkisi var mi belirsiz, kimi kaynak var kimisi yok diyor, bir finasteride/dutasteride etmez tabii.

Bu arada fin/dut hatta oral min yan etki yapabilir, ancak bunun ihtimali az, istatistiksel olarak. Ondan dolayi pek uzerinde durmadim. Karaciger, Bobrek ve Genel kan testleri (fin+dut icin aylik ya da 3-6 ayda bir) ve tansiyon olcumu (oral min icin) yaptirmani tavsiye ederim bu ilaclari kullanirken, bir sey olma ihtimali az ancak yine de isi saglama al. Ayrica oral minoxidil kullanacaksan, kullanmadan once tansiyon vs. olcumu yap. Tansiyonla alakali bir problemin varsa oral min sana problem cikartabilir. Tabii fin, dut, min hepsi icin doktora vs. danis demiyorum bile onu zaten yapmadan girme bu ise. Onayi alinca, oral minoxidili aldin 2.5mg olsun diyelim ki 1-2 saat sonra tansiyon olcumu yap. Cok farkli degerler cikarsa, ya da fark vs. olusur ise ornegin 3-4 puan gibi, ilaci birak. Olusmazsa, yan etki vs. yok, organlar zinde, doktor tavsiyesi vs. de varsa ilaca saril (mecazi anlamda), birakma yani, cunku ilaci birakirsan ilac da seni birakir sacin dokulur gider.

Bu arada bu biotin, vitamin vs. kotu seyler degil hatta takviye edebilir ancak o kadar, yani kellikten kurtarmaz seni haci. Kellik, vucutta bulunan dht hormonu ile sac folikullerinin dht’ye olan duyarliliginin bir fonksiyonudur. Buna gore adimlarini at, sac dokulmesine karsi mucadelede.

Bu arada iyi bir doktor diyorum doktor derken, ben hep akilsiz doktorlarla karsilastim. Allah sana iyi bir doktor cikartir umarim, sac neden dokulur bilen anlayisli bir doktor zaten sana gereken receteyi yazacaktir, seni dinleyecektir vs.. Mumkunse hafiften saclari dokulmus, (nw3) gibi bir erkek doktor bulursan iyi olur. Finasteridi kendi adindan daha iyi biliyordur :). Tabii ben doktor degilim, bunlar da medikal tavsiye degil ondan dolayi yani su ilaci kullan diyemem ama doktor sana recete olarak yukarida yazdiklarimdan minoiksidili ve finasteridi yuksek ihtimal dutasteridi de belki yazabilir gibime geliyor. Ben doktora danismadan kullaniyorum bunlari ama sen doktora danisirsan daha iyi hatta mutlaka danis derim elbette :slight_smile:

Ayrica senin sacin dokuldugu biraz belli oluyor, belki saci 3’e vurmayi (buzz cut) dusunebilirsin. Ilaclari kullandigin zaman sacin geri gelmesi zaman alir, o zamana kadar bu sekilde takilabilirsin, ilaclar fayda etmezse de zaten insanlar senin gorunumune alismis olur. Fayda ederse istersen uzatirsin. Iyi gunler, bu arada baska bir Turke yazdigim su cevabin linki atiyorum okursun.

I’ve listed what I’m currently using in the main post.

Hacım, senin bu postunu daha önce görüp okumuştum hatta özel mesaj atacaktım ama sitenin o fonsiyonunu bulamadım, buraya mesaj atman güzel oldu. Maalesef iş için şu an (ve belirsiz bir süre daha) Nevşehir’de yaşıyorum, İstanbul’da olsam zaten bu işten anlayan doktoru bulup giderim ama burada hiç bir doktorun yakından uzaktan fin/dut bilgisi olduğunu sanmıyorum gittiğimde bunlardan bahsettiğimde saçmalayıp beni iyice gereceklerini tahmin ediyorum bu sebeple yavaş yavaş saç derisine sürerek başlamanın daha makul olacağını düşünmüştüm. Bir yandan redditte topical fin yazdığımda başarıya ulaşan bir çok insan görmek de beni motive etmişti. Oral min’den çekiniyorum zaten fazlasıyla kıllı bir insanım bir de bu ilaçları oral olarak alıp iyice Avrupa Yakası Sacit’in kıl yumağına dönüştüğü bölümdeki gibi olmak da pek keyifli olmayacaktır. Bu yüzden imkanlar da kısıtlı ne yapacağı konusunda karar veremiyor insan.

Bir yandan da oral fin alımının yan etkileri ve geri dönülemez konuma gelme riski beni çok geriyor.

Ben sana soyle soyleyeyim, dermatologlari kesinlikle unutuyorsun. Bunlarla ugrasmaktan ben biktim, senin de dusuncen ayni gibi. Duzgun bir doktora gidip (mutlaka), mumkunse dahiliye olsun, su ilaclari kullanacagim (topikal/oral min, evet oral min kullanmak istemiyorsun ama yine de sor+oral fin/dut) ile alakali soru soruyorsun. Kan testi vs. isterlerse veriyorsun. Ilaclari anlatabilirsin, dutasteride/finasteride 5AR enzim inhibitoru. Digeri de (oral formunda hatta biraz topik formunda da tansiyona etki edebilir) dusuk dozda cok az miktarda tansiyona etki eden bir ilac, ama asil amaci sac cikartmak (vazodilator, kan damarlarini genislettigi icin.). Risk profili cikartacaksin, doktor sana diyecek ki bak bu ilaclar uygundur-degildir vs. Ama duzgun bir doktor sec, mumkunse isi bilen. Topikal minoxidil ayrica tretinoin ile birlestiginde etkinligini arttirir, sana onermememin sebebi diffuse thinning’den dolayi. Diffuse thinning’de topikal minoxidil degil oral daha dogrudur ama sen bilirsin. Killi bir adama donusmek istemiyorum demissin, zaten vucudun saglilki bir bicimde androjen uretiyorsa killisindir yani. Erkek vucudu bu sekildedir. Tuysuz erkek vucudu ancak pre-pubertal doneme aittir. Oral minoxidil icin, tansiyon sorunun vs. yok ise ya da ciddi bir yan etkin yoksa kildan korkma derim. Cok daha etkili diye biliyorum, tabii kendim test etmedim.

Ben kendi dugumumu kendim cozdum, artik dermatologlarla zaman kaybetmiyorum. Ilaclari aliyorum, recete istemiyor hic birisi sonra dahiliyeye vs. gidip risk profili yaptiriyorum, duzenli olarak kan-enzim vs. testleri-olcumlerini cikartip yoluma bakiyorum. Baktim ki ilaclar problem yaratir o zaman kullanmam ama problem yoksa oyna devam. Tabii ben sana soyleyeyim ilaclarin problem yaratma ihtimali dusuk, doktora gitmesen bile ama yine de bir dahiliyeye gitmeden bu ise girmeni tavsiye etmem. Dermatologlar fakultedeki ogrendiklerini guncellemiyorlar, testesteron degil DHT sac doker erkekte. 2+2=4 kadar bir gercek bu. Iyi gunler.

Tüysüz değilim aksine fazlasıyla kıllıyım.

eger minoksidil yan etki yapmiyorsa ve dahiliye problem cikartmaz diyorsa onu kullanacaksin. diyorsan ki ben bunu kullanamam, o zaman saclarin dokulmez (fin/dut vs. kullandigin surec boyunca) ancak eski gurlugune ulasamaz. sana acik soyleyeyim. minoxidil vazodilator islevi gorur, topikal ya da oral formda. ya topikal minoksidil (ki vucut tuylenme ihtimali cok azdir bu durumda) kullanacaksin ya oral minoksidil (tuylenme biraz artabilir.). baska sansin yok. topik minoksidil kullanacaks treitonin diye bir madde var bu madde topikin emilimini arttiriyor diye duydum ama kendin arastirirsan daha iyi olur, ben topik kullanmadigim icin bilmiyorum. HB’de 500tl’ye bulabilirsin topik minoxidili, eczanelerde 800tl civari.

tuysuz olmaman normal, dht guclu bir androjen oldugu icin erkek vucuduna killanmayi arttirir. yani vucut kilini arttiran sey ile saci doken sey ayni :slight_smile: . bu arada senin sakalin da gur cikiyordur gibime geliyor, dht sakalin gurlugunu arttirir.

İyi bir doktor bir arkadaşım ilgilendi sağolsun. Topical başlamamı önerdi bulunduğum bölgede bahsi geçen testleri yaptırmam mümkün değil (Çok bilen doktorlar testlerin pahalılığı dolayısı ile onay vermiyor). Topical için belirttiğim dozajların sistematik yan etki yapma olasılığının çok düşük olduğunu da belirtti ve bir teste ihtiyaç olmadığını söyledi. Yavaştan başlayacağım bir fayda göremezsem oral için risk profiline bakacağız.

benim onceki yazi ile su yaziyi o doktor arkadasina paslayabilir misin, iyi bir doktordan duyalim bilgilerimiz ne kadar iyi biliyoruz. saygisizlik olarak anlasilmasin, merak ettigimden sorayim dedim :). cok tesekkur ederim haci. problem vs cikarsa yine yazabilirsin. bu arada erkeklerde 30-35 oncesi vs. dokulme insulinle vs. baglantisi var diye 7-8 bilimsel kaynakta okuma yaptim, tansiyon-kan seker vs. olcumlerini yaptirirsan iyi olur. bunlar pahali degil ya sonucta. eger karaciger/bobrek testleri yapilamiyorsa pahaliliktan en azindan kan degerleri olcturup ornegin alt-ast baktirtabilirsin en azindan, dusuk ihtimal ama yine de ilacin yan etki yapip yapmadigini tespit edersin.. by

Aşağı yukarı her sene 1 kez tam kan sayımı vermişliğim var değerlerim hep iyi. Dede, dayı, baba gibi ailemdeki erkekler ya kel ya benim kafamın çok daha dökülmüş / incelmiş hali bu yüzden genetik olduğuna %100 eminim. Kuzenim tam kel aynı yaştayız 1 gram saç yok tepesinde.

1 Like