I’m a 19 year old male with a diffuse and crown thinning I dont have bald spots yet but when I noticed this I wanted to react early and my dermatologist only suggested me to use minoxidil saying it’s too early for something else should I see another dermatologist or start with minoxidil for now?
Go to a good dermatologist or else you’ll waste your time, money and hair
Burayi hala okuyorsan turkiye’deki dermatologlarin cogu maalesef bilgisiz dostum. Testesteron degil DHT kellik yapar onu bile bilmiyorlar :). Adama ufaktan DHT’den bahsediyorum, dutasterid’den vs. ya iste DHT hormonu var diyorum adam sen doktor musun kimsin sen ben kitabini yazdim bunun sen kimsin diyor bana aninda. Ve ozel hastanede oluyor bunlar :). Ben ilk gittigimdeki dermatolog kepek dokulme yapar demisti, icimden guldum ama disaridan bir sey diyemedim. Kullandim yazdiklarini (topik min+zinc, birkac krem vs.) hic degisen bir sey olmadi. Baska bir dermatologa gittim o adam da aynisini soyledi, kepek yok bilmem ne vs. bana fin+min (ikisi de topik, sukur topik de olsa fin yazdirtabildim) karisim formulu yazdi bende bunu kendim hazirladim 2 hafta uyguladim ama diffuse thinning’den dolayi oral min+oral dut’a (recete vs. yok kendim arastirdim risk profilini cikartip) gecis yaptim.
Ikisi de androjenetik alopecia (bildigin kellik) diyorlar ustune kepek folikul tikanmasi yapar diyorlar. bilmiyorlar ki ikisi farkli durum, kavramlari bile birbirine karistiriyorlar, ya sende androjenetik alopecia var ama kepek sac dokuyor gibi bir seyler zirvaliyorlar. Kepek folikul tikarsa bu kepegin oldugu her yerde olur (DUPA gibi), tek ve ozellikle dayanksiz tarafinda (frontal, on bolge ya da arka, crown bolgesi.)’nde olmaz. MPB’de on taraf DHT’ye dayanksiz oldugu icin erkenden dokulur eger genetik olarak sac koklerin DHT’ye duyarli (sensitive) ise.
Minoxidil yazarken bile tereddut edecekler neredeyse, birak finasteridi-dutasteridi 5AR inhibitorlerini. Eger imkanin varsa trikolog’a git, onlar bu isi daha iyi bilebilir. Ya da kendi dugumunu kendin cozebilirsin, bir dahiliye vs.’ye git dutasteride/finasteride ve minoxidil icin yan etki yapar mi vs. risk profili yaptirt (iste karacigerde problem var mi, tansiyon sikintin var mi, kan degerlerin vs.) ardindan risk az ise (ornegin tansiyonun ve karaciger problemin yok, ilaclari 1-2 gun vs. kullandin tansiyon/enzim degerlerin vs. normal geldi) bu ilaclari kendin kullan (yine duzenli tetkik ve kontrol ile, ornegin her gun surekli tansiyon olcumu ve ayda bir ya da 3 ayda bir kan testi vs. ile kullan. hangi testler yapilmalidir veya uygundur dahiliye daha iyi bilir ayrica) hicbiri bu ilaclarin elbette recete de istemiyor, ne finasteride, ne dutasteride ne de minoxidil.
sen bende diffuse thinning var demissin, eger problem cikartmazsa sana oral minoxidil ve oral dutasteride iyi gelebilir. tansiyon vs kan degerleri olcumu yapip ardindan dahiliyeye danisip kullanmani tavsiye ederim yine de. topik minoxidil recession ya da crown dokulmeye daha uygun. diffuse, her taraftan agresif dokulmede oral ilaclar daha etkili olabilir, hem topiki sikip scalp’a (sac derisi) yaymak ile ugrasmazsin.
oral minoxidili majsitral olarak hazirlayan eczaneler var onlardan temin edebilirsin ya da kendin biliyorsan hazirlayabilirsin ama kimya-eczacilik vs. bilmiyorsan ve gerekli aletlerin yoksa kendin hazirlamani tavsiye etmem. riske atma, eczanelerden temin et.
Ayrica insanlarin ne dedigini de bosver, makine muh.’de ben cok goruyorum kel ogrenci ya da saclari hafiften (nw2.5) dokulmus. erkek-kiz fark etmez kim ne derse takma, kendi yolunu ciz. en gec 30’dan sonra falan zaten kimsenin pek umrunda olmaz sac meselesi.
kullandigim doz= her gun 2.5mg oral min+0.5mg oral dut. 2xketoconazole/hafta. sen istersen yanina biotin vs ekleyebilirsin.
Ayrica tekrar tressless.com’a giris yapinca bir sey aklima geldi, Turkiye’de maalesef sac dokulmesi ile ilgili bilimsel bilgi bilen insan cok az. Doktorlar bile bilgisiz normal insanlar zaten hic bilmiyor neden sac dokulmesininin meydana geldigini (MPB tipi dokulmeden bahsediyorum.). Yani donanimhaber ya da cesitli sac forumlarinda vs. yazanlari umursama, folik asit b12 omega vs. bunlari oneriyorlar onlar sana yaramaz. Sen "nutritional deficiency"den dolayi sac kaybi yasamiyorsun ki. Kuvvetle muhtemel, senin DHT’yi engellemen lazim, eger bunu engelleyemezsen saclarini kaybedersin. Umarim dokulmeden saclarini kurtarirsin, burayi okudugunu zannetmiyorum gerci ama neyse. DHT zaten sac koklerini miniaturize ediyor, fin/dut kullanmadigin her gun. Sonuc olarak o saclara istedigin kadar besin vs. takviye yap, yine kel kalacaksin yani ![]()